5 biskut Dec 30, 2008

Ayahku nak jadi Pekebun Kecil!

Malam Jumaat lepas, ayah terbaca dekat surat khabar:
"Pekebun-pekebun kecil bakal/mungkin mendapat bantuan kerajaan dalam usaha...bla3"
Terus ayah teringat semaian dia kat belakang rumah. Bersinar-sinar mata dia bila baca part tu!
Saya dah gelak-gelak bila teringat lawak umi:

Umi: Saya dah bagitahu tauke pasar borong baru tu, kalau nak sayur call je lah rumah.
Ayah: Oh ye ke? Haa...baguslah tu. Sayur-sayur saya ni dah gemuk dah ni! Boleh jual!

Saya, dalam hati, alahai bapakku...
Sayur-sayur tu dia baru semai dua, tiga hari lepas.

Ni gambar Sabtu lepas, dalam keghairahan menanam sayur-sayur dia dalam batas baru:


^Fatin, pekebun kecil mikro kedua^

^Tak ingat ni pokok apa...Photobucket Hehe...^

^In Action!^

^Khusyuk woo...^

Eh! Eh, perasan tak gerai berger ayah kat tepi tu? Hehe...

^Ejaan Klasik, Pandangan Sisi.^

^Pandangan Pelan^


^Akhir sekali, siram pokok tu...^

Sambil-sambil tu, pesanlah dekat pokok tu, supaya cepat besar dan jadi gemuk!

p/s: Jadi tau petua saya ni! Dulu masa dekat sekolah pernah buat... Pokok sawi saya comel dan gemuk dan paling rimbun dalam banyak-banyak pasu pelajar lain yang kena denda tak turun riadah. Lepas tu...Eh!? Too much details. Ok. Dah. 

p/s (lagi): Semua orang ada entri khas untuk tahun baru lah. Saya? Nanti-nantilah. 

13 biskut Dec 24, 2008

Eeek!



^DoublExposure^

Aaargh! 
It's updated! Episode 3 and 4!
It's one hell of a funny video of me looking completely nervous during the presentation!
It's so slow to download!
It's... It's... It's...
Hahahaha~

Take a look and have a good laugh!

^Snapped!^

p.s:

Some tips for downloading the video:
  1. Make sure you are going to sleep, preparing for bed. 
  2. Then, click on "Play" the video.
  3. You'll see that the blue line is gone which means they are downloading it. (What? Do you think the video is downloaded for you before you clicked on it? Oh. One can always dream.)
  4. Quickly, click "Pause". So that you don't have play the video, and then it'll stuck and then, you'll get irritated by the buffering and downloading process of the video.  
  5. Get on the bed. Hide in the nice and warm duvet of yours. (You can wear your peel-off mask or slices of cucumber to rest your tired eyes.)
  6. Go to sleep. Oh yes. A beauty sleep. 
  7. When you wake up the next morning, you could shower first, brush your teeth, grab a cup of coffee (if you want). Then;
  8. Get rid of your laptop's screen saver. You'll see the blue line if there again!
  9. Or I mean, the video is fully downloaded! *Yay!*
  10. Have a good laugh as your breakfast. Oh don't worry. It's my treat. Hehe. 
Picture credit: My sister!

Kumbengku...

Kumbang suka masuk bilik "tumpangan" saya untuk tidur. 
Dia suuukaaaa tidur atas sejadah ni. Katil dia kot?


^Gaya #1^

^Gaya #2^

Ada banyak lagi gaya sebenarnya. Kelakar! Hehe...

Tapi sekarang tak boleh masuk lagi dah. Dia takut dengan Qaseh. Hehe.
Photobucket

Qasehku...


Some little updates on Qaseh. 
Last week, she was a bit grumpy and cried a lot. Oh and turned out she was a bit feverish. 
So we went to Selangor Medical Center to do some check up. Plus, its already due for her monthly weighing, Hepatitis Injection etc2.

And it broke our heart to hear her crying because of the injection pain. Photobucket


^While waiting for the doctor to finish up her lunch (hour)^

^Yesterday! Hehe...^

Heaps of love! Photobucket
6 biskut Dec 11, 2008

Warna-warni Pecal Parit Baru

Eh! Maaf. Maksud saya, "Warna-warni Pasar Malam Parit Baru". Hehe…
Photobucket

Selesai melepak di majlis resepsi Along, dua pupu saya 23 November lepas, kami sekeluarga singgah ke rumah nenek saudara di Parit Besar, Sabak Bernam.
Tok Cik namanya.
Ummi kata,
"Ini satu-satunya tok kita yang tinggal, hargai saudara-mara yang ada sebaik-baiknya. Faham?"
"FAHAM!" Saya dan Fatin. Heh.

Sambil-sambil melepak, sempat jugalah diadakan majlis merisik.
Photobucket
Haha! Bukan merisik oranglah! Hehe…
Tapi, merisik pecal!
Ya. Kami merisik dari Mak Cho, dekat mana ada jual sambal pecal yang sedap. *Yum2!*
Sebab selama ni asyik pesan Mak Cho belikan je, macam menyusahkanlah pulak.
Jadi hari tu kebetulan ada pasar malam. Berbekalkan GPS versi Mak Cho, kami pun redahlah mencari penjual pecal empunya gerai .
JUMPA! Hee…
Gerai ketiga, tepi jalan dekat pintu masuk, sebelah gerai jual tudung, depan Dewan Orang Ramai Parit Baru, dan dekat sebelah kanan jalan kalau dari Kuala Lumpur. (Carilah sampai jumpa!)

Sementara kami tunggu tempahan pecal, kami sempatlah buat cendol layan-diri. Tawar. (Maklumlah, layan-diri...Photobucket)
Tapikan, bagus tau makcik ni sebab guna strategi jualan yang bernas. Padanlah gerai dia saja, orang dah beratur panjang!

Lepas tu pekena cendol tawar, saya pun ajak Fatin jalan-jalan meneroka alam pasar senja. (Sebab belum malam lagi).
Macam nilah lebih kurang kawasan sekitarnya…

^Apam eh ni? Cantiknyaaaa~ ^

^Cari saya kalau jumpa?^

^Spongebob! Nak jugak...tapi...ishk...^


^Segan dengan adik ni!^


^Syurgaaaa!~^


^Seringgit je?!^


^Ah... Nostalgia coklat sekolah rendah~^


^Main doktor-doktor dulu guna ini sebagai ubat! Photobucket^


^Manis Malaya??^


^Benda kegembiraan kanak-kanak, tapi dia sendiri nampak kesunyian... Kan?^

Belilah si Katak ni. RM15 kalau tak silap. Photobucket


^Kekasut^

Saya tabik dengan orang yang beli kasut but ni. (Tak kiralah dia suka atau kena paksa suka oleh anak dia).
Sebab merekalah karakter yang mewarna-warnikan lagi dunia! Photobucket
(Psst! Saya macam berkenan pulak dengan heels putih, sebelah but pink tu... Selamat dah balik rumah! Photobucket


^Cuba teka mana satu favourite saya? Hehe...^

Penat tau senyum-senyum kucing minta izin nak ambil gambar! Segan! Photobucket
Demi ragam manusia dan warna-warni pasar malam yang kita jarang-jarang perasan, saya redah juga!
Kalau malam mesti lagi best, kan? Masa saya pergi ni senja. Pengunjung tak ramai lagi.

Lepas tu, kami pun balik ke gerai pecal kami.
Oh. Maaf. Tak sempat tangkap gambar pecal sebagai gambar pengecaman atau petunjuk kalau-kalau nak cari pecal Parit Baru.
Sampai meja je terus baham! Muahaha!

Lalala~ Photobucket
4 biskut Dec 10, 2008

Kenduri Along

Salam!

Last week, I went to Bagan Datoh, Perak to attend Along's wedding reception.
He's the son of my ummi's cousin's . (Dua pupu la kiranya kan?)
Newly wed to a beautiful lady, Kak Zah.

^The Bride^

Oh! There they are...

Lovely couple isn't it? Photobucket

And uh, that's the only picture of them that's not blurred, overexposed or underexposed.
(Yes. Yes. I know I took horrid pictures. Just another lucky shot. Photobucket)
Plus, I was intimidated by Along's friends who happens to be a group of professional photographers.
Yeah. Along is a loyal Canon 350D user , mind you!
Big flashes, gears, gadgets? You name it! (Hehe. Am I exaggerating a bit?)
Even tissues too!
Oh how you should see how dedicated they all were during both of the groom's and bride's reception!
Here's one of them…

^Falique. Ehem, bila nak belanja makan?^

And do check out the wedding pictures he took at his Flikcr!

Therefore, to stop myself from being too proud with my abstract (READ: blurred, overexposed or underexposed) pictures, I went off wandering around, lepak-ing with my long-lost-relative of which (much to my embarrassment) I've met quite a few times but failed to remember each and everyone of them.
Ok. Ok. Maybe not all them. Uh, Half? Photobucket

Here's a picture of them bursting out laughing of my ummi's joke. Photobucket

^Photobucket^

And the kids! Simply love taking pictures of them!

^I DID NOT SCARE HIM (x33)^

^HE WAS JUST SCARED OF THE LOUD PA'S SOUND SYSTEM (x33)^

^I SWEAR! (x33) *Fingers crossed*^

And her…

^Alert! Alert! Cuteness Overload's Detected!^

Oh! Not to forget, the flower girl!


^The Cute Elis!^

The food? Not bad. They even served roasted-on-the-spot chickens! But when I went back to take a few shots, the charcoals were already wet and the men were packing up. *Ceh...*Photobucket

Anyhow, the reception was beautiful and HEAPS OF CONGRATULATIONS to Along and Kak Zah!
Do drop by to our house sometimes if you guys miss Leo, Blackie, Kumbang and friends but please don’t take them home. Photobucket