5 biskut Oct 12, 2008

A friend in need is a friend indeed...

Ibn al-Qayyim

that makes me realize that the world is not all, and always, about me.
So...
Im ok now...

Kadang-kadang, 
Kita memang perlu diingatkan...
Itulah gunanya kawan...
Terima kasih...

Credit to Bhaiya for the quote from Ibn Al-Qayyim. 

5 Biskut

Syafik @ 10/13/08, 12:08 AM
Just doing my part. Maybe you'll be the one too next time? Who knows?~ :)

Tawel Sensei @ 10/13/08, 12:58 AM
Well, I think "A friend indeed, is a person who stays with his/her friend in need". :)

susu dan biskut... @ 10/13/08, 2:20 AM
syafik:
Hehe..
Yup2...
Anytime, anywhere bro!

tawel sensei:
Errr...i don't exactly get what u mean..pretty naive (read:SLOW)
Hehe...
Anyway, terima kasih...

p.s: terangkanlah kalau ada masa.
(kecek orang bz)

Tawel Sensei @ 10/13/08, 10:58 AM
Ala cik Syahira tak faham ke? "A friend in need is a friend indeed" adalah satu pepatah Inggeris yang kabur maksudnya.

Selalunya orang faham bahawa pepatah tu bawa maksud: "Seseorang yang menolong kita waktu susah, maka dialah kawan kita yang sebenarnya." Inilah yang Cik Syahira faham.

Tapi kalau kaji betul-betul susunan ayat dalam pepatah tu, maka maksud paling tepatnya ialah: "Seseorang yang mahukan sesuatu dari kita (atau boleh juga kata mahu mengambil kesempatan ke atas diri kita), dia akan jadi sangat friendly dengan kita.

Sebab tu saya kata "A friend indeed, is a person who stays with his/her friend in need". Maksudnya, kawan sebenar adalah yang bersama dengan kita waktu kita susah. Samalah juga dengan maksud pertama pepatah Inggeris tu.

Haa..ni dah jadi kelas pepatah pula!

susu dan biskut... @ 10/16/08, 6:29 PM
tawel sensei
Oooo...baiklah...
Dah paham.. :)

Awak ni memangla..
kan dah kelakar...
riuh saya pergi tanya-tanya kawan ape agaknya maksud pepatah awak tu..hehe..

tapi betul jugak tu..
new perspective learned!
wee..
terima kasihlah ye...

Alhamdulillah, I have plenty of friends that will stay with me during good or worst times...
:)

Ada Biskut Tak?